ЦЕНТАРОТ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО КPИ3И  ВО МАКЕДОНИЈА СО ВАЖНО СООПШТЕНИЕ ЗА ГРАЃАНИТЕ АПЕЛИРА ДА СЕ ВНИМАВА

ЦЕНТАРОТ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО КPИ3И ВО МАКЕДОНИЈА СО ВАЖНО СООПШТЕНИЕ ЗА ГРАЃАНИТЕ АПЕЛИРА ДА СЕ ВНИМАВА

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА! НАШИОТ ПОРТАЛ ЗА МЕСЕЦ ЈУНИ ВИ НУДИ СПЕЦИЈАЛНА ПОНУДА ЗА БАНЕР РЕКЛАМИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА 50% ПОПУСТ! ИСКОРИСТЕТЕ ЈА МОЖНОСТА И ДАЈТЕ МУ КРИЛЈА НА ВАШИОТ БИЗНИС

СО САМО ЕДЕН КЛИК И ЛАЈК НА НАШАТА ОФИЦИЈАЛНА СТРАНИЦА МОЖЕ ДА ГИ СЛЕДИТЕ НАЈНОВИТЕ И НАЈБРЗИ ВЕСТИ ОД МАКЕДОНИЈА, БАЛКАНОТ И СВЕТОТ! БИДЕТЕ ПРВИ ИНФОРМИРАНИ СО САМО ЕДЕН КЛИК!

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА! НАШИОТ ПОРТАЛ ЗА МЕСЕЦ ЈУНИ ВИ НУДИ СПЕЦИЈАЛНА ПОНУДА ЗА БАНЕР РЕКЛАМИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА 50% ПОПУСТ! ИСКОРИСТЕТЕ ЈА МОЖНОСТА И ДАЈТ Е МУ КРИЛЈА НА ВАШИОТ БИЗНИС

ЦЕНТАРОТ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО КPИ3И ВО МАКЕДОНИЈА СО ВАЖНО СООПШТЕНИЕ ЗА ГРАЃАНИТЕ АПЕЛИРА ДА СЕ ВНИМАВА

Центарот за управување со кризи (ЦУК) упати укажување и апел за превентивни мерки заради најавите за невреме и поројни врнежи, силен ветер, грмежи и електрични празнења во наредниот неколкудневен период.

– Заради најавите за невреме и поројни врнежи Центарот за управување за кризи (ЦУК), преку своите регионални центри, испрати укажување за потреба од преземање превентивни мерки до градоначалниците и лицата за контакт во сите региони во државата,

коишто при вакви случувања, повратно, го известат регионалниот центар односно ЦУК, за можните настани поврзани со настанато невреме

и порои во рамки на заедничко информирање и координирање и регионално и во државата – стои во објавата на Фејсбук страницата на ЦУК.

Покрај потребата за превенција заради најавеното невреме со поројни дождови и ветар, до субјектите од Системот за управување со кризи, ЦУК апелира и за лично граѓанско превентивно однесување за време и после невреме во одредени локални региони.

– Конкретно, покрај препораката за градоначалниците и субјектите во Системот за управување со кризи за преземање превентивни мерки, неодминливо е да се апелира и до сите граѓани да не се движат покрај речни корита и суводолици (за време и по локално невреме),

заради можни брзи и ненадејни порои, да престојуваат и да се засолнуваат во простори што се на пониско ниво и може да бидат поплавени и секако, во случај на појава на грмежи и електрични празнења се препорачува поголема внимателност – да не се престојува на отворен простор и под осамени дрвја – наведува ЦУК,

Упатува на прогнозата на УХМР за попладнево и најавеното променливо облачно и нестабилно време со пороен дожд, грмежи и засилен ветер.

Локално процесите ќе бидат поинтензивни во форма на невреме со пообилен пороен дожд, чести електрични празнења, силен ветер, над 70 километри на час и услови за појава на град.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *